На крилах мрії до перемог!

ЗАПОРІЗЬКИЙ АВІАЦІЙНИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ
ім. О. Г. Івченка

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав встановлений Указом Президента України в 2004 році та приурочений до завершення виведення військ колишнього СРСР з території Афганістану 15 лютого 1989 року.

Всього після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Але наймасштабнішою та найтрагічнішою стала війна в Афганістані (1979-1989). Вона тривала 10 років, а через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат: 620 тисяч радянських військовослужбовців, з них 150 тисяч - українці. За офіційними даними, під час війни в Афганістані загинули понад 15 тисяч військових, Україні вона обійшлася у понад 4 тисячі загиблих.

Зараз в Україні більше 150 тисяч ветеранів афганської війни, з них більше 8 тисяч мають поранення, а понад 6 тисяч - інваліди.

Війну в Афганістані часто називають загарбницькою, хоча для солдатів, які пройшли через неї, це було виконання обов’язку перед державою. У 2014 році тисячі воїнів-афганців одними із перших відправилися добровольцями на український Схід. Вони і сьогодні захищають нашу державу від російського агресора, а деякі віддали життя за Україну.